旭硝子財団助成研究成果報告2024
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ロン イン83Yin LONG小野 善康長期停滞経済における景気対策と環境政策の両立84Yoshiyasu ONO人生100年の高齢化社会での持続可能な健康的食生活の評価モデルの開発(2023採択)Pathway toward a healthy and sustainable aging society based on dietary habit scenario analysis in the era of 100-year lifespans(Project 2023)(2020採択)Compatibility of economy-stimulation and environmental policies under secular stagnation(Project 2020)67hometown, sympathy, and society were more satisfied after they donated their tax returns to their hometown than immediately after receiving the returns. The results suggest that focusing on creating a relationship after-ward is more effective than increasing satisfaction with tax returns.食糧消費は人間に基本的なエネルギーや必要な栄養を提供するだけでなく,持続可能な開発目標を実現する鍵である.人口の増加と生活水準の向上に伴い,食品生産及び廃棄物管理への需要の増加や,サプライチェーンの複雑化が顕著である.したがって,人間の健康と環境を保護するために,持続可能な食品システムと持続可能な食習慣の推進が極めて重要である.しかし,食事の選択が環境と健康に与える影響に関しては,評価方法が統一されておらず,消費者に標準化された方法で評価した参考情報を提示できていない.本研究では,生産から流通までの食品サプライチェーンを網羅する環境拡張投入産出を用いた分析と,調理・廃棄プロセスの複合ライフサイクル評価(LCA)を組み合わせた総合的な方法を策定し,特定のレシピのカーボンフットプリントを定量化し,レシピのカーボンフットプリントと栄養価の総合評価を含むデータセットを構築した.このデータセットは栄養価を統合し,食品業界が持続可能な選択をすることを可能にするのみならず,個人が栄養価と環境への影響とのバランスをとるのに役立ち,より多くの情報に基づいた持続可能な食生活を提供できると期待される.Food consumption, which delivers fundamental energy and essential nutrients to human beings, is crucial for achieving a series of sustainable goals. Alongside rising population growth and living standards, there has been a significant increase in food cultivation demands, supply chain complexities, and waste management. Therefore, to protect human health and the environment, promoting sustainable food systems and the uptake of sustainable dietary habits are vital. Yet, information on the environmental and health impact of dietary choices remains inconsistent across multiple evaluation methods, which fail to deliver essential ideas to con-sumers. In this study, we formulate an integrated approach using Environmentally Extended Input-Output analysis, covering the food supply chain from production to the distribution phase, complemented with a hy-brid Life Cycle Assessment for cooking and disposal processes, to quantify the carbon footprint of specific recipes. Our dataset also includes the distinct nutritional values of each recipe. This dataset not only informs the food industry and recipe platforms, enabling more sustainable choices, but also helps individuals balance nutritional value with environmental impact, leading to more informed and sustainable dietary decisions.環境問題は世界中の人々が直面している地球規模の最重要課題の一つである.しかし,環境対策には多くの費用が掛かり,経済成長を妨げると信じられている.こうした考え方は,先進諸国が長期的経済停滞にあることから,特に強くなっている.この性質は経済が完全雇用状態にあれば正しい.しかし,経済が停滞し生産能力に余剰がある場合には,汚染物質の除去活動は新たな需要と雇用を生んで経済を活性化させる.そのため,環境改善とともに経済を刺激するという二重の便益をもたらす.さらに,この

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